Regeringen har netop fremlagt en ny redegørelse, der blandt andet viser, at befolkningstallet er stigende i mange af landets yderkommuner. Det glæder landsforeningen Danmark på Vippens næstformand, Kim Ruberg, som dog samtidig kan få øje på flere faresignaler i redegørelsen.

”Regeringens redegørelse overrasker os egentlig ikke. Vi ved fra både vores egne og eksterne undersøgelser, at rigtig mange danskere ønsker at bo tæt på naturen, hvor de kan dyrke deres egne grøntsager og være tæt på gode naboer. Den bevægelse, som redegørelsen viser, erkender vi, er godt hjulpet på vej af regeringens initiativer på området, som vi selv har kæmpet hårdt for. Det er meget positivt,” siger Kim Ruberg og fortsætter:

”Samtidig er det jo bemærkelsesværdigt, at bevægelsen sker, på trods af at skiftende regeringer gennem store centraliseringsreformer har suget meget liv ud af yderområderne de sidste 20 år. Hvis man i fremtiden fra politisk side begynder at satse endnu mere på de områder, som reelt skaber Danmarks rigdom, går vi en meget lys fremtid i møde, hvor danskerne kan bosætte sig der, hvor de reelt set har lyst,” siger Kim Ruberg.

Flere faresignaler
Han ser dog også flere faresignaler ved regeringens redegørelse. Blandt andet påpeger han, at det kan blive decideret vækstdræbende, hvis vi ikke bliver langt bedre til at forsyne vores industrivirksomheder med den rette arbejdskraft:

”Regeringens redegørelse viser, at der, hvor beskæftigelsen i industrien er høj, er arbejdsløsheden også generelt lav. Selvom den lave arbejdsløshed umiddelbar er positiv for mange af yderkommunerne, så kan den blive et alvorligt problem for hele samfundet, fordi virksomhederne uden for de store byer har mere end svært ved at tiltrække den arbejdskraft, de har brug for.  Det skal vi sikre, hvis vores virksomheder skal udfolde deres fulde vækstpotentiale. Alternativt går staten glip af milliarder i eksportindtægter,” siger Kim Ruberg.

Han lægger op til, at regeringen i langt højere grad bør arbejde for at decentralisere flere videregående uddannelser:

”Vores virksomheder har brug for veluddannet arbejdskraft, men når ca. 80 {c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221} af de videregående uddannelser ligger i og omkring de fire store universitetsbyer, så er politikerne også med til at skubbe de unge mennesker i byernes retning. På længere sigt skal vi blandt andet sikre virksomhederne i yderkommunerne den rette arbejdskraft ved, at vi i langt højere grad decentraliserer vores videregående uddannelser, så de unge mennesker bliver uddannet i de områder, hvor der er brug for deres arbejdskraft,” siger Kim Ruberg.

Danmark på Vippen: Danskerne flytter mod naturen på trods af årtiers centralisering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *