7 ud af 10 danskere uden for hovedstadsområdet støtter beslutningen om udflytning af statslige arbejdspladser.

6 ud af 10 danskere støtter regeringens beslutning om at flytte 3.900 statslige arbejdspladser væk fra hovedstaden og ud i resten af landet. Det viser en meningsmåling, analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Faktisk støtter 7 ud af 10 beslutningen, hvis man ser bort fra dem, der bor i hovedstaden. I hovedstaden er det kun 3 ud af 10, der støtter beslutningen.

”Vi er glade for, at så stor en del af den danske befolkning støtter op om vores ønske om udflytning af statslige arbejdspladser. At hele 70 procent af de adspurgte uden for Hovedstaden er enig i beslutningen, viser kun, hvor stort behovet er, og hvor vigtigt det er at flytte arbejdspladser ud af hovedstaden, hvis vi skal have et Danmark i balance,” siger bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen Kim Ruberg.

Vi skal videre
Men udflytning er kun et af de 16 indsatsområder, Danmark på Vippen har identificeret på baggrund af de forskningsresultater, en række førende forskere fremlagde i den hvidbog, vi offentliggjorde 8. september. Vi skal videre med at sikre, at uddannelsesinstitutioner bliver godt fordelt i hele Danmark, og vi skal sikre bedre kreditfaciliteter i Det Lokale Danmark, bedre infrastruktur i Det Lokale Danmark, en mere moderne Planlovgivning og en lang række andre indsatser, der tilsammen vil skabe et rigere Danmark i balance.

”Og med hensyn til udflytning af statslige arbejdspladser, er vi som sagt meget tilfredse med regeringens første skridt, men vi understreger, at det kun er et første skridt. Mere end 57{c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221} af de flytbare statslige arbejdspladser befinder sig stadig i hovedstaden efter denne udflytning, og det er alt for mange, lyder det fra Kim Ruberg.”

”Og dertil kommer, at regeringen med sin udflytningsplan – sandsynligvis ubevidst – har stemlet store dele af Danmark som ’hvide pletter’, hvor borgerne og erhvervslivet ikke er kloge og dygtige nok til at huse statslige arbejdspladser. Det er ikke blot forkert, det er dybt diskriminerende og helt ved siden af skiven. Det skal der rettes op på, og her kan regeringen passende starte med at se nærmere på de 30 statslige styrelser, institutioner og virksomheder, Danmark på Vippen har peget på som de oplagte kandidater til udflytning over de kommende fem år.”

Anne-Mette Hjallager, professor ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, mener heller ikke, planen er så ambitiøs, som regeringen gerne vil gøre den til:

”Det er jo blot 3.900 af i alt 185.000 statslige jobs i Danmark, der nu bliver flyttet på,” siger hun til Jyllands-Posten.

Udflytning virker
Tænketanken Urban bekræfter i øvrigt i en artikel i dagens udgave af Jyllands-Posten, at udflytning virker.

Urban har gennemlæst forskningen på området fra Norge og Sverige. Allerede for flere årtier siden har Norge og Sverige været i gang med at udflytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til de mindre byer og landdistrikterne. Siden har de høstet erfaringerne og målt på resultaterne. De norske og svenske forskere, som Urban ifølge Jyllands-Posten har haft kontakt med, siger, at det virker.

Danskerne støtter udflytning af statslige arbejdspladser. Og udflytning virker, siger forskere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *