Udviklingen i de store byer bliver i vidt omfang sponsoreret af indbyggere og virksomheder i det landlige Danmark. Det er nemlig her, landets reelle værdiskabelse finder sted.

Sådan lyder budskabet fra bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen Kim Ruberg i en artikel i Kristeligt Dagblad. Her forklarer Kim Ruberg blandt andet, at hovedstaden i dag subsidieres med omkring 30 milliarder kroner årligt via den centralisering af ressourcer og offentlige funktioner, som hele landet er med til at betale for.

I den forbindelse vil vi gerne præcisere, at tallet 30 milliarder stammer fra Kaare Dybvads glimrende bog ‘Udkantsmyten’, hvor han grundigt har foretaget dette regnestykke, hvilket ikke fremgår af artiklen i Kristelig Dagblad. Ikke desto mindre advarer Kim Ruberg om, at det er med til at gøre os fattigere:

”Hvis fordelingen af offentlige midler ikke snart fokuserer på de områder, hvor vores værdier skabes, risikerer vi at miste det grundlag, vores rigdom er funderet på,” siger Kim Ruberg til Kristeligt Dagblad.

Flere flytter væk fra byen
Emnet er blevet særligt aktuelt, efter at nye tal har slået myten om den tiltagende urbanisering i stykker. Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik flytter et stigende antal indbyggerne nemlig væk fra de store byer og ud på landet.

Det er fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der har indsamlet og analyseret tallene fra Danmarks Statistik, som viser, at kun København har en nettofremgang i indbyggertallet – og det skyldes hovedsageligt indvandring. Resten af landets store byer oplever reelt tilbagegang, fordi indbyggerne hellere vil bo uden for byerne.

”Den vedvarende fortælling om, at de store byer vokser og vokser, passer simpelthen ikke. Flyttemønsteret er under markant forandring og i færd med at skabe et Danmark i bedre balance i en grad, så vi kommer til at droppe den negative klang i ordet provins – hvis det ord overhovedet stadig bruges om 10 år,” siger Jesper Bo Jensen til Kristeligt Dagblad.

Læs mere:
Læs artiklen med Kim Ruberg i Kristeligt Dagblad her.

Læs artiklen med Jesper Bo Jensen i Kristeligt Dagblad her.

”Det er rimeligt, at nogle af de penge begynder at blive fordelt anderledes”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *