DR fortæller i dag, at det er dyrt og problematisk at flytte statslige arbejdspladser fra en hovedstad og refererer her til erfaringer fra Norge. Men flytning af statslige arbejdspladser er en gevinst på lang sigt. Og i Norge tror de på projektet, og det er en politisk prioritering, som det også bør være i Danmark.

DR har i dag bragt en historie om, at flytning af statslige arbejdspladser fra Oslo til andre steder i Norge har været dyr, og at de statslige institutioner er blevet svækket af flytningen.

Hvad der får knap så meget plads i omtalen, er, at der i Norge er politisk opbakning og vilje til udflytningen. Omkostninger til flytning og tab af kompetencer er midlertidige, og vurderingen i Norge er, at arbejdsmarkedet vil tilpasse sig over tid.

”I Danmark på Vippen er vi helt enige i den politik, de fører i Norge. Det er den politik, vi også er nødt til at føre i Danmark, hvis vi vil have udvikling i hele landet og have et Danmark i balance. Faktisk kan vi få et rigere Danmark ud af det,” siger Kim Ruberg, bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen.

”Erfaringerne viser også, at flytning af SKAT’s betalingscenter til Ringkøbing og flytning af Sikkerhedsstyrelsen til Esbjerg efter en overgangsperiode har udviklet sig til succeser,” siger Kim Ruberg.

”Før valget bakkede stort set samtlige folketingskandidater op om en politik som den i Norge. Nu forventer vi, at der kommer handling.”

Helt på sin plads at flytte arbejdspladser
Kim Ruberg støttes af borgmester Carsten Kissmeyer i Ikast-Brande Kommune. Carsten Kissmeyer har tidligere udtalt til DR, at mange statslige arbejdspladser hører naturligt til i produktionsdanmark. Så det er helt på sin plads at få flyttet statslige arbejdspladser væk fra hovedstadsområdet. For statslige arbejdspladser skaber økonomisk aktivitet, men tiltrækker også højtuddannet arbejdskraft.

– Det skaber et mere differentieret arbejdsmarked. Vi har mange private virksomheder her hos os, der også har højtuddannede ansat, men det er især ingeniører og lignende. Der kan de statslige arbejdspladser sikre mere differentiering, så der tiltrækkes flere højtuddannede, sagde han til DR.

– Vi er nødt til at sikre, at vi har en balanceret udvikling, så folk vil bo over det hele i landet, lød det fra Carsten Kissmeyer.

SKAT har det godt i Ringkøbing
Flytningen af SKAT’s betalingscenter til Ringkøbing udviklede sig til en succes. Der måtte ansættes mange nye, da en del valgte ikke at flytte med. Men daværende skattedirektør for betalingscentret, John Ladefoged, har flere gange givet udtryk for, at det gik fint med rekruttering, og at betalingscentret øgede kvaliteten og effektiviteten, samtidig med at medarbejdertilfredsheden steg og blev målt af Personalestyrelsen til at være den højeste blandt samtlige styrelser.

”SKAT’s betalingscenter i Ringkøbing og Sikringsstyrelsen i Esbjerg, er beviser på, at det selvfølgelig kan lade sig gøre. Kan man flytte arbejdspladser til København, som man hidtil har gjort, kan man naturligvis også flytte dem den anden vej. Det handler om politisk vilje,” siger Kim Ruberg.

Flytning af statslige arbejdspladser – en gevinst på lang sigt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *