En ny undersøgelse viser en voldsom geografisk forskel på huspriserne i Danmark. Hovedstadens huse har tredoblet prisen fra 1992 til 2015, mens andre dele af landet har oplevet et fald. Det skævvrider landet, siger Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter.

Købte du en lejlighed i København i 90’erne, kan du i dag sælge den videre med en kæmpe fortjeneste. En ny undersøgelse, som DR på baggrund af tal fra boligsiden.dk står bag, viser nemlig, at husene i den billigste tredjedel i landsdelen Københavns by, som dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby, er steget med hele 224 {c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221} siden 1992.

Til sammenligning er priserne i Skive Kommune faldet med 13 {c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221} i den periode, Nordfyn Kommune har oplevet et fald på 6 {c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221}, mens huspriserne i Lolland Kommune er faldet med hele 49 {c3b838752aebf6b858027999dfe3e5f82ec2c5fbcc971354d8c665d30b4dc221}.

Det betyder samlet set, at uligheden på boligmarkedet i dag er større end nogensinde før. Det skævvrider landet voldsomt, siger direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen, til P1 Morgen:

”Større ulighed på boligmarkedet giver større ulighed i indkomster og formue. Den indkomstudvikling, man får, bliver ikke en funktion af ens uddannelse, eller hvor flittig man er. Den bliver i stedet bestemt af ens postnummer. Og det giver en kraftig skævvridning. Vi ser meget voldsomme stigninger inde i hovedstadsområdet. Stigninger, der vel at mærke ikke bliver beskattet,” siger Curt Liliegreen.

Negative følgevirkninger
Uligheden på boligmarkedet er et stort problem for yderområderne og kan samtidig være med til at afholde mange fra at søge job uden for de store byer, siger han:

”Det er klart, når man ikke får den formuetilvækst, men faktisk står og taber penge, så er det jo svært at tiltrække arbejdskraft til de områder (yderområder, red.). Det er jo nærmest en billet til en relativ fattigdom, hvis man bosætter sig de steder, hvor priserne går ned. Og det kan godt afholde mange fra at søge jobbet dernede. I stedet søger man ind mod byerhvervene,” siger Curt Liliegreen til P1 Morgen.

Han lægger samtidig vægt på, at følgevirkningerne af de faldende huspriser er betydelige:

”Det påvirker selvfølgelig hele lokalsamfundets økonomi og er med til at fremme en udflytning fra det pågældende område,” siger han.

Kræver politisk vilje
Næstformand i Danmark på Vippen, Kim Ruberg, er helt enig i, at følgevirkningerne er markante. Men samtidig lægger han vægt på, at situationen kan ændres, hvis der er politisk vilje:

”Op gennem 70’erne havde vores hovedstad det mildt sagt ikke godt. Huse og lejligheder var faldefærdige, og økonomien var i bund. Derfor besluttede staten sig i 80’erne for at investere milliarder i byfornyelse og etablering af offentlige og private arbejdspladser i hovedstadsområdet, så København blev et attraktivt sted at bosætte sig. Det var en ganske fornuftig beslutning, men nu er turen altså kommet til Det Lokale Danmark. Derfor forventer vi også, at politikerne fremadrettet begynder at satse på de områder af Danmark, hvor vores fælles rigdom faktisk bliver skabt,” siger Kim Ruberg.

Han påpeger samtidig, at det bliver en samfundsmæssig økonomisk katastrofe, hvis ikke udviklingen vendes:

”Vi skal huske på, at vi som samfund lever af nettoeksporten. Det vil sige, at vi alle er dybt afhængige af produktionserhvervene, som primært er placeret langt væk fra de store byer. Derfor er det også afgørende, at produktionsvirksomhederne har de rette rammebetingelser, herunder kvalificeret arbejdskraft. Alternativet er, at virksomhederne må lukke eller flytte til udlandet, og det vil ramme os alle sammen meget hårdt. Også de rige boligejere på Frederiksberg,” siger Kim Ruberg.

Det handler om arbejdspladser
Men udviklingen kan ikke vendes, hvis der ikke bliver skabt flere jobs uden for de store byer, siger Curt Liliegreen til P1 Morgen:

”Det er klart, at man ikke kan løse problemet, medmindre man får skabt jobs. Det er der, det hele starter i de her yderområder. Uden flere jobs, og uden at man fastholder befolkningen, så vil boligmarkedet gå nedad,” siger han.

En pointe, som Kim Ruberg er helt enig i. Han giver samtidig centraliseringen en stor del af skylden:

”Der er ingen tvivl om, at de store centraliseringsreformer i 00’erne har haft en stor betydning for den negative udvikling. Tusindvis af arbejdspladser, der før lå fordelt ud over landet, er der ikke mere, og det har betydet meget for huspriserne. Som Curt Liliegreen helt korrekt siger, så handler det primært om at få skabt flere jobs, hvis udviklingen skal vendes. Derfor bliver vi også nødt til at fortsætte eksempelvis decentraliseringen af de statslige arbejdspladser. Samtidig skal vi etablere flere uddannelser i Det Lokale Danmark, så alle unge mennesker ikke tvinges ind til de fire store universitetsbyer,” siger Kim Ruberg.

Ny undersøgelse: Uligheden på boligmarkedet er større end nogensinde før

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *