Provinspopulisme? Nej, det handler om at sikre kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark

At etablere flere decentrale uddannelser har intet med ”provinspopulisme” eller ”regional hygge-separatisme” at gøre, som flere hovedstadskommentatorer påstår, skriver Michael Böss, historiker, forfatter og bestyrelsesmedlem i Balance Danmark.

“Det forslag, som regeringen lagde frem i fredags, har potentialet til at rette op på nogle af de skævheder, som årtiers centralisering har medført. Det vil kunne gøre det lettere for virksomhederne i det perifere Danmark at få den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for, fordi flere unge vil blive boende efter endt uddannelse,” skriver Michael Böss i Jyllands-Posten.

Han understreger i debatindlægget, at det ikke handler om at flytte uddannelser ‘ud på landet’.

”Det forslag, der nu skal forhandles, går ikke ud på at flytte uddannelser ud på landet, men om at placere dem i disse provinsbyer, som i forvejen er regionale centre, og som har et driftigt erhvervsliv, en række studier og ofte et godt studiemiljø,” skriver han.

Böss understreger også, at forslaget om flere decentrale uddannelser ikke kan stå alene.

”Det kræver også, at det er let og hurtigt at nå frem til de byer, hvor uddannelserne bliver lagt, og at det er let for lærerkræfter, der ikke ønsker at flytte til dem, at pendle til deres nye arbejdsplads. På det punkt går udviklingen i en forkert retning. Den planlagte elektrificering af togdriften over de næste ni år er nemlig designet efter den hidtidige centraliseringsstrategi.”

Du kan læse hele Michael Böss’ debatindlæg i Jyllands-Posten her.

Provinspopulisme? Nej, det handler om at sikre kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark