Balance Danmark: Mange gode initiativer i regeringens landdistriktsudspil

Balance Danmark roser regeringens landdistriktspolitiske udspil for at indeholde vækstfremmende initiativer og have fokus på lokal beslutningskraft.

“Vi glæder os over rigtig mange af de initiativer, som regeringen i dag har præsenteret. Det har været væsentligt for os med et udspil, der har fokus på initiativer, som vil sikre øget vækst og udvikling uden for de fire største byer. Det har vi fået med det her udspil, som indeholder rigtig mange gode og konkrete tiltag,” siger Kim Ruberg, formand i Balance Danmark.

Han hæfter sig særligt ved de konkrete forslag, der skal sikre lempelser af planloven og bedre forhold for turismeudvikling.

”Den fysiske planlægning i Danmark har de sidste mange år favoriseret fremgang i større byer og tilbagegang i landområder. Planloven er en hæmsko for bosætning og etablering af nye erhverv og virksomheder i kommuner med store landområder. Derfor vil vi gerne rose regeringen for et udspil, som nu vil fjerne nogle af de krav og bl.a. gøre det muligt at omdanne gamle bygninger på landet til fx nye turistmål, udlæg af nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen og give tilladelse til større turisme- og udviklingsprojekter,” siger Kim Ruberg.

Samtidig roser Balance Danmark regeringen for at give øget lokal beslutningskraft.

”Det er meget positivt, at regeringen nu lægger mere beslutningskompetence ud lokalt i stedet for centralt. Vi har længe været fortaler for, at stordriftstanken skal erstattes af langt mere lokalt ansvar, og det får vi med det her udspil.”

Flere midler til grønne kommuner
Regeringen foreslår også at afsætte 200 mio. kr. til de kommuner og borgere, som bidrager til samfundets grønne omstilling og indfrielse af de nationale klimamål.

”Vi vil nu analysere, hvad det her forslag konkret kommer til at betyde for de enkelte grønne kommuner samt de landsbyer og borgere, der bliver påvirket af de nye VE-anlæg, før vi kan komme med den endelige dom. Men det er positivt, at regeringen nu endelig lægger op til at belønne de kommuner, som lægger arealer og arbejdskraft til den grønne omstilling. Om beløbet er stort nok, og om ordningen vil få reel betydning lokalt, vil vi nu kigge nærmere på. Det helt afgørende er, at vi får en god og løbende kompensation til både naboer til VE-anlæg og de grønne kommuner,” siger Kim Ruberg.

Decentrale uddannelser
I landdistriktsudspillet fremgår det også, at regeringen vil indføre befordringsfradrag for studerende i de 25 yderkommuner, opretholde læreruddannelsen i Skive og øge antallet af studiepladser på medicinuddannelsen i Esbjerg.

Samtidig vil man justere taxameter- og tilskudsordningen for at tilgodese ungdomsuddannelsestilbud uden for de større byer.

”Det er rigtig godt, at regeringen nu vil tilgodese udbuddet af ungdomsuddannelser uden for de store byer. Det er helt centralt for udviklingen af hele Danmark, at vi har velfungerende ungdomsuddannelser i hele landet. Samtidig ser vi decentrale videregående uddannelsesinstitutioner, som virkelig kæmper med at få økonomien til at hænge sammen. Derfor har vi også påpeget, at der er behov for, at finansieringen til de videregående uddannelser i højere grad tager højde for omkostningerne ved at drive mindre institutioner med stor geografisk spredning, færre hold og færre studerende ved fx at øge grund- og taxametertilskuddet til de decentrale uddannelser. Det er et initiativ og en investering, vi klart vil anbefale, man tager med i de kommende politiske forhandlinger,” siger Kim Ruberg.

Nye statslige arbejdspladser uden for hovedstaden
Balance Danmark udgav tidligere på året en analyse, der viser, at hovedstaden har fået tilført over 12.000 nye statslige arbejdspladser siden 2015. Det er sket i en periode, hvor skiftende regeringer – herunder den nuværende – har haft et erklæret mål om, at nye statslige arbejdspladser skal placeres uden for hovedstaden.

Derfor har Balance Danmark foreslået, at der skal udarbejdes en overordnet strategi, der sikrer, at de enkelte ministerier løbende placerer nye statslige arbejdspladser uden for hovedstaden.

”Vi er i god dialog med landdistriktsministeren og regner med, at der inden længe kommer et konkret forslag på bordet, så vi fremadrettet sikrer, at de enkelte ministerier også lever op til det, der står i regeringsgrundlaget; at nye statslige institutioner, eller væsentlige udvidelser af eksisterende statslige institutioner, placeres uden for hovedstaden, medmindre helt særlige grunde taler imod,” siger Kim Ruberg.

For yderligere spørgsmål kontakt:
Martin Ø. Carstensen
Sekretariatschef
Tlf.: 23 71 00 43
Mail: mac@balance-danmark.dk

Balance Danmark: Mange gode initiativer i regeringens landdistriktsudspil