Efterspørgslen på international arbejdskraft i Danmark er stor. Men loftet over de engelsksprogede uddannelser er en stopklods, som skal fjernes, skriver Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, og Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, i et debatindlæg i Jyllands-Posten.
– Kapaciteten til flere engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er der allerede. Efterspørgslen fra erhvervslivet er der. Nu mangler vi bare den politiske vilje til at hæve loftet og dermed imødekomme erhvervslivets nødråb om mere kvalificeret arbejdskraft. Vi ser det som en bunden opgave at gøre alt, hvad vi kan, for at understøtte erhvervslivet, skriver de to borgmestre i Jyllands-Posten.
Loftet over de engelsksprogede uddannelser blev bl.a. indført, fordi for få dimittender kom i beskæftigelse i Danmark. Men det er ikke længere tilfældet. Alene på erhvervsakademierne er 6 af 10 internationale studerende enten i job eller studerer videre i Danmark efter fuldført uddannelse, skriver Jacob Bundsgaard og Jesper Frost Rasmussen, som også er næstformand i Balance Danmark, i debatindlægget.
– Manglen på uddannede inden for bl.a. it og digitalisering er dyrt for erhvervslivet. F.eks. oplever en stor virksomhed som Blue Water Shipping i Esbjerg, at det er meget svært at rekruttere de nødvendige it-kompetencer lokalt i Sydvestjylland. De udfordringer løser man bl.a. ved at oprette satellitkontorer på andre lokationer, herunder i udlandet. I fremtiden får virksomheden dog brug for endnu flere højt kvalificerede medarbejdere – og derfor ser man meget gerne et større udbud af it-uddannelser lokalt i Esbjerg.
Du kan læse hele debatindlægget i Jyllands-Posten her.