De seneste års centraliseringer er ved at ødelægge Danmark. Ukritisk fremskrivning af en forkert politik og mediernes brug af fremskrivninger af befolkningstallet i Danmark kan gøre ødelæggelserne værre, lyder det fra landsorganisationen Danmark på Vippen.
Tidligere på ugen offentliggjorde Danmarks Statistik en fremskrivning af befolkningstallet i Danmark. Den viser, at 35 kommuner i løbet af de næste 10 år vil opleve et fald i befolkningstallet. På baggrund af denne fremskrivning offentliggjorde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i dag en befolkningsprognose, der viser, at befolkningen i de arbejdsdygtige aldre vil falde i fire ud af fem kommuner i løbet af de næste 25 år.
Det har dagen igennem ført til flere historier i de danske medier, hvor tallene fra både Danmarks Statistik og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd nu flere steder bliver udlagt som faktum. Blandt andet skriver Jyllands-Posten i dag på forsiden, at ”Hver tredje vil flytte fra udkanten til job i byerne.”
”Hele den her historie viser tydeligt, hvor hurtigt det går, og hvor farligt det er at bruge statistikker i komplicerede sager. Hvor ofte hører man ikke politikere på Christiansborg – uden for referat – sige: ”Jeg stoler kun på statistikker, jeg selv har manipuleret.” Alligevel hopper pressen i med begge ben og udlægger Danmarks Statistiks fremskrivninger og Arbejderbevægelsens Erhvervsråds prognose som forudsigelser om en faktisk fremtid. Flere medier kører historien som noget faktuelt, men det er det langt fra,” siger Kim Ruberg fra Danmark på Vippens bestyrelse.
Politikerne er enige
Spørger man politikerne på Christiansborg, får man stort set det samme svar fra alle: De seneste års centraliseringer er ødelæggende for Danmark. At der skal gøres noget ved det, er der også bred enighed om. Netop derfor er det kritisabelt, når medierne ukritisk gør brug af Danmarks Statistiks fremskrivninger, siger Stén Knuth (V), borgmester i Slagelse Kommune og medlem af Danmark på Vippens bestyrelse.
”Når nu alle politikerne stort set er enige om, at der skal gøres noget, så er det uhyggeligt at se, hvordan Danmarks Statistiks fremskrivninger af resultatet af de seneste års forfejlede politik bliver brugt i medierne til at beskrive, hvordan forskellige forhold kommer til at se ud i fremtiden. Sådan vil det jo forhåbentligt ikke blive, når nu alle partier og politikere netop er enige om, at kursen er forkert. Og endnu værre er det, når tallene bliver udlagt som uundgåelige og faktuelle,” siger Stén Knuth.
Stor usikkerhed
Han henviser samtidig til, at Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i prognosen netop slår fast, at befolkningsfremskrivningen til 2040 uundgåeligt er behæftet med usikkerhed. Prognosen bygger nemlig udelukkende på de seneste års flyttemønstre, fødselsrater, middellevetider samt ind- og udvandringer til og fra Danmark.
”Det eneste, fremskrivningen slår fast, er, hvordan befolkningsudviklingen statistisk vil være, hvis de nuværende forhold fortsætter. Derfor kan vi bruge den til at sige, at hvis vi fortsætter med at centralisere i den grad, som vi har gjort de sidste år, så ødelægger vi vores land. Det farlige ved at udlægge fremskrivninger som noget faktuelt er, at danskerne kunne få den opfattelse, at bevægelsen fra land til by er en naturlov. Men det er langt fra sandheden,” siger Stén Knuth.
Fejlslagen politik
Borgmester i Sønderborg Kommune og bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen, Erik Lauritzen (S), påpeger samtidig, at det er den fejlslagne centralistiske politik, der er skyld i forholdene.
”Vores nabolande har med stor succes – også økonomisk – ført en helt anden politik. Det er de seneste års fejlslagne centralistiske politik i Danmark, der er skyld i de nuværende tilstande og dermed også i de resultater, som både Danmarks Statistik og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer frem til, og her er det jo vigtigt at huske, at stort set alle partier og alle politikere er enige om, at det er en fejlslagen politik,” siger Erik Lauritzen.
Han fremhæver den modstrid, der er mellem politikernes visioner på den ene side og fremskrivningerne på den anden.
”Der er jo en klar og tydelig modstrid mellem de her fremskrivninger og prognoser og så de visioner, som politikere over stort set hele linjen siger, de har for Det Lokale Danmark. Derfor forventer jeg også, at politikerne nu får lavet en samlet plan for udvikling af hele Danmark, så vi kan få et rigere og mere konkurrencedygtigt Danmark, hvor alle er med til at hive de penge hjem, der skal sikre vores fortsatte velfærd,” siger Erik Lauritzen.