Af Jakob Fastrup, formand Danmark på Vippen. Bragt i Jyllands-Posten d. 7/11-2017.
Opskriften på et skævt Danmark: Hovedstadskommuner sender udsatte borgere til Lolland
Hovedstadskommunerne skal enten stoppe med at eksportere sociale klienter, eller også skal pengene følge med.
En borger fra Glostrup modtager økonomisk hjælp fra Glostrup Kommune til indskud i et lejemål på Lolland.
En borger fra Køge, der har været periodisk på kontanthjælp i mere end 10 år, modtager over 20.000 kr. i tilskud fra Køge Kommune til indskud og forudbetalt husleje i en lejebolig på Lolland.
En borger fra Gentofte modtager fra Gentofte Kommune betaling for istandsættelse af sin gamle lejlighed, for flytning til Lolland og derefter for indskud i det nye lejemål.
Det er tre ud af syv konkrete eksempler på virkelige historier fra Danmark, som det økonomiske ugebrev NB-Økonomi netop har beskrevet.
Konkrete eksempler, der alle dokumenterer, at den såkaldte eksport af sociale klienter fra hovedstaden til Lolland finder sted, og helt konkrete eksempler, som viser, hvordan Danmark knækker over socialt, hvis ikke politikerne handler nu.
Historierne om rige hovedstadskommuner, der ved at yde ”flyttehjælp” ønsker at komme ud af de forpligtigelser, de i et velfærdssamfund har over for økonomisk nødstedte borgere, har floreret i årevis, men det er først nu, vi har dokumentation for, at de virkelig finder sted.
Når Gentofte Kommune bestiller flyttebil, betaler for indskud og forudbetalt husleje for en borger, hvis bare personen vil flytte ud af kommunen til eksempelvis Lolland, er det for Gentofte Kommune en rigtig god forretning.
I samme øjeblik, som borgeren forlader Gentofte Kommune, slipper man for udgiften til kontanthjælp på knap 100.000 kr. om året, men kommunen fortsætter med at modtage kommunal udligning for kontanthjælpsmodtageren i op til seks år.
Det kan ifølge NB-Økonomi for bare én kontanthjælpsmodtager betyde, at Gentofte Kommune modtager over en halv million kroner – på trods af at borgeren er flyttet. For en familie på fire er gevinsten for Gentofte Kommune omkring 2 mio. kr.
Regningen for hovedstadskommunernes problematiske, usympatiske og amoralske adfærd havner derimod på Lolland, som står med alle udgifterne.
Men det sociale tilskud, som Lolland Kommune er berettiget til gennem den kommunale udligning, dumper først ind på kommunekontoen mange år efter og dækker ifølge Lolland Kommune langtfra de reelle udgifter.
Løsningen er ligetil: Hovedstadskommunerne skal enten stoppe med at sende deres sociale klienter til Lolland, eller også skal pengene følge med, så Lolland Kommune får råd til at tilbyde sine borgere den velfærd, de fortjener. Enkeltkommuner kan og skal ikke løse Danmarks sociale problemer, og ingen – hverken by eller land – vinder ved, at forskellene på det kommunale danmarkskort bliver større og større.
Heldigvis har jeg noteret mig, at et bredt flertal på Christiansborg er enige om, at hovedstadskommunernes ageren over for de berørte borgere og kommuner skal stoppe nu.
Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, har kaldt det for noget »svineri« og »asocialt«. Samtidig har Heunicke påpeget, at det er uholdbart, at den kommunale udligning giver kommunerne et økonomisk motiv til at få kontanthjælpsmodtagerne til at flytte ud af kommunen.
Samme toner lyder fra Dansk Folkeparti og SF, der vil bringe problematikken ind i forhandlingerne om en ny udligningsreform, som starter efter nytår.
Der er altså politisk vilje og flertal for at tage fat om problemet. Samtidig kan vi jo også prøve at appellere til hovedstadskommunerne med en stille bøn om at lade være med at sende sociale klienter videre til resten af Danmark.
Kan I måske selv tage hånd om de mennesker, der har brug for hjælp?
Se indlægget i Jyllands-Posten her.