26/06/2015

Fire store fagforbund for mange statslige ansatte advarer i fredagens udgave af Politiken mod udflytning af statslige arbejdspladser. I den forbindelse fremhæves flytningen af SKATs betalingscenter til Ringkøbing som et eksempel på, hvor galt det kan gå, når statslige institutioner flyttes ud.

Baggrunden for advarslen er, at kun 10 ud af i alt 157 medarbejdere dengang valgte at flytte med. Ifølge forbundenes advarsler vil den slags erfaringstab medføre et alvorligt fald i kvaliteten af sagsbehandlingen.

Men hvis udflytningen af Betalingscenteret til Ringkøbing er et eksempel på konsekvenserne af udflytning af statslige arbejdspladser, er der ingen grund til at være nervøs. Her er alle advarslerne nemlig blevet gjort til skamme.

Masser af kvalificerede ansøgere
Ganske vist måtte man ansætte omkring 150 nye medarbejdere som erstatning for dem, der ikke flyttede med.  Men ifølge daværende skattedirektør for Betalingscenteret, John Ladefoged, var det ikke vanskeligt at finde dygtige medarbejdere.

”For det første fik vi masser af kvalificerede ansøgninger til de opslåede stillinger og vi var aldrig i en situation hvor vi måtte vælge en medarbejder, der ikke var kvalificeret,” siger han.

Og de mange nye ansigter var heller ikke noget, der gik ud over kvaliteten af sagsbehandlingen, ligesom forbundene advarer nu imod. Faktisk skete der det modsatte.

Topkarakterer for sagsbehandling
Umiddelbart efter flytningen til Ringkøbing effektiviserede Betalingscenteret arbejdet med mere end 70 procent. Og det gik ikke ud over kvaliteten af arbejdet, for centeret fik samtidig de højest mulige karakterer for deres arbejde i SKATs interne revisionsrapporter. Samtidig registrerede Personalestyrelsen den højeste medarbejdertrivsel blandt samtlige styrelser i deres tilfredshedsmålinger.

På den baggrund mener John Ladefoged, at kritikken af udflytningen af Betalingscenteret til Ringkøbing er et fejlskud.

”I starten blev jeg mødt med det synspunkt, at det ikke ville kunne lade sig gøre at etablere en veldrevet enhed i Ringkøbing, fordi det skulle ske med nye medarbejdere. Da Betalingscentret så var en succes, blev jeg mødt med det synspunkt, at grunden til at det kunne lade sig gøre var, at vi jo havde så mange nye medarbejdere, der var fleksible og havde den rigtige indstilling. Det første viste sig at være forkert, men det sidste var nok ikke helt ved siden af,” siger han.

Udflytning kan give muligheder
Derfor irriterer det også John Ladefoged, når diskussionen om udflytning af statslige arbejdspladser kommer til at handle om, hvad det kommer til at koste samfundet at flytte ud. I stedet for at se de muligheder, der er for forbedringer.

”Når man flytter en arbejdsplads, skal man helt klart anerkende, at man ikke får alle medarbejderne med. Men min påstand er, at man sagtens kan ende med at stå med en rigtig stærk organisation alligevel, ligesom vi gjorde i Ringkøbing. Det er i hvert fald ikke placeringen af en arbejdsplads, der afgør om det bliver en succes eller ej. ”

Landsorganisationen Danmark på Vippen nikker genkendende til historien om, at udflytning faktisk er en fordel for skatteyderne fordi den både giver bedre produktivitet, bedre service og bedre medarbejdertilfredshed.

”Vores forskning viser, at en udflytning af statslige arbejdspladser, som spiller konstruktivt sammen med det private erhvervsliv, skaber store samfundsøkonomiske fordele”, forklarer bestyrelsesmedlem i Danmark på Vippen Kim Ruberg og tilføjer:

”Det altid undret mig, at de statslige fagforbund går på barrikaderne, så snart der er tale om at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til Det Lokale Danmark, imens vi aldrig ser dem protestere, når tusinder af statslige arbejdspladser rent faktisk flyttes den modsatte vej. Men måske betaler deres medlemmer i Det Lokale Danmark mindre i kontingent end dem i Hovedstaden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *