De store centraliseringsreformer: Hovedbyerne sugede vækst og aktivitet til sig

TV2 Øst har i denne uge fokus på kløften mellem land og by. I det første indslag sætter den regionale tv-station fokus på de store centraliseringsreformer i 00’erne, og hvor mange arbejdspladser Region Sjælland mistede i den forbindelse.

Balance Danmarks formand Kim Ruberg siger til TV2 Øst, at udviklingen med øget centralisering de sidste årtier er bekymrende. Derfor kæmper Balance Danmark også for at skabe et mere decentralt Danmark, hvor vi fordeler beslutningskompetencerne, giver spillerum til regionale og lokale enheder og styrker nuværende og nye erhvervsklynger i hele landet.

En af de mest markante centraliseringsreformer i 00’erne var den store kommunalreform, hvor 271 kommuner blev skåret ned til 98. Det havde en gevaldig slagside.

”Hovedbyerne sugede vækst og aktivitet til sig, og så blev især de mellemstore byer enormt ramt af det i forhold til mistede arbejdspladser og mistede funktioner,” siger Egon Noe, leder af Center for Landdistriktsforskning på SDU, til TV2 Øst.

I indslaget kan du også blive klogere på, hvordan en by som Korsør helt konkret har mærket til de store centraliseringsreformer fra 00’erne.

Du kan læse meget mere om reformerne i vores Hvidbog fra 2015, hvor vi bl.a. ser nærmere på kommunal-, sygehus- og retsreformen: http://balance-danmark.dk/wp-content/uploads/2017/01/Kap.-2.-Historier-fra-Danmark.pdf

Se hele indslaget fra TV2 Øst herunder.

De store centraliseringsreformer: Hovedbyerne sugede vækst og aktivitet til sig