Kronik: Kandidatreform rammer decentrale universiteter hårdt

Kandidatreformen risikerer at skade udviklingen på de decentrale universiteter uden for de store byer. Det skriver Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg Kommune og bestyrelsesmedlem i Balance Danmark, og Per Egebæk Have, bestyrelsesformand for Bitten og Mads Clausen Fonden, i en kronik i JydskeVestkysten.

Konkret lægger kandidatreformen op til en sektordimensionering, hvor optaget på bacheloruddannelser reduceres med otte procent. Og netop det vil ramme de decentrale universiteter som fx Syddansk Universitet i Sønderborg hårdere end de store og centrale universiteter.

– Vi vil opfordre til, at universiteter uden for de største byer friholdes for sektordimensionering, så det ikke udhuler en i forvejen presset økonomi. Det passer i øvrigt ind i intentionen fra sidste universitetsreform i 2021, hvor målet netop var at styrke universiteterne uden for de største byer, skriver Erik Lauritzen og Per Egebæk Have i kronikken.

De peger på særligt to forhold, som i dag presser økonomien på de decentrale universiteter.

– Dels får universiteterne udenfor de største byer ikke samme høje basistilskud som de gamle universiteter i de fire største byer. Og dels er det sværere at sikre god økonomi i et uddannelsestilbud i mere tyndt befolkede områder, fordi rekrutteringsgrundlaget er mindre. Men virksomhedernes behov for arbejdskraft er stort, og universiteterne en vigtig brik i at sikre fortsat udvikling i området.

De decentrale universiteter som fx SDU i Sønderborg er helt afgørende for udviklingen uden for de store byer, skriver Erik Lauritzen og Per Egebæk Have.

– Hvis vores bekymring bliver til virkelighed, så vil kandidatreformen ikke mindst gå ud over vores erhvervsliv og samfund, som har brug for innovation og viden fra SDU Sønderborg. Det er her, vi kan uddanne rigtig mange af fremtidens medarbejdere, som er nødvendige for områdets virksomheder.

Læs hele kronikken i JydskeVestkysten her.

Kronik: Kandidatreform rammer decentrale universiteter hårdt