Vedtaget: Få et statsgaranteret boliglån på landet

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der gør det muligt at få et statsgaranteret boliglån, hvis du bor i et tyndt befolket område. Du kan blive klogere på lånet herunder.

Der skal være lige lånemuligheder i hele landet. Det gælder, uanset om man bor i Jammerbugt, Svendborg eller Gentofte og ønsker at købe et hus. Desværre er virkeligheden en anden i dag. Derfor har Balance Danmark de sidste par år arbejdet hårdt for at sikre lige lånemuligheder i hele landet.

Nu er et flertal i Folketinget klar med en løsning på problemet, efter man i dag vedtog en ny lov, der skal sikre, at det ikke er boligens beliggenhed i et tyndt befolket område, der afgør, om man kan få et boliglån eller ej.

Regeringen præsenterede tilbage i november 2021 sit bud på en model til et nyt statsgaranteret boliglån. I den forbindelse roste Balance Danmarks formand Kim Ruberg erhvervsministeren og regeringen for både at anerkende udfordringen og samtidig gøre noget konkret ved problematikken.

Lovforslaget blev i dag vedtaget af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Frie Grønne og Alternativet.

Vi har herunder samlet lidt information om det nye statsgaranterede boliglån:

  • Du kan få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for ejerboliger, der enten har en kvadratmeterpris under 8.000 kr. eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8.000 kr. – dog sådan, at den enkelte bolig i sidstnævnte tilfælde skal have en kvadratmeterpris under 10.000 kr. Det drejer sig om ca. 200 postnumre.
  • Som køber skal man betale ca. 1 % af det statsgaranterede beløb, der dækker merrisikoen på lån under ordning. Køber du et hus til 1 mio. kr. svarer det ca. til 225 kr. om måneden.
  • Låntager skal kreditværdighedsvurderes, og ejendommen skal værdiansættes efter gældende regler. Modellen administreres af Finansiel Stabilitet.
  • På den statsgaranterede del af lånet deles eventuelle tab mellem Finansiel Stabilitet og instituttet, så Finansiel Stabilitet dækker 90 pct. og instituttet 10 pct. af eventuelle tab.
  • Modellen gælder foreløbigt i tre år.
  • Kilde: Erhvervsministeriet og Avisen Danmark

Du kan læse hele det lovforslag, som blev vedtaget i dag, her.

Du kan også finde et liste over, hvilke postnumre der er omfattet af ordningen, her.

Vedtaget: Få et statsgaranteret boliglån på landet