Opråb fra borgmestre: Hold fast i ambitiøs uddannelsesaftale

Enhedslisten og Alternativet trak sig i sidste uge fra den uddannelsesaftale, som skal sikre tusindvis af nye uddannelser uden for de store universitetsbyer. Det får nu en række borgmestre til at sende en klar besked til de resterende partier bag aftalen: Hold fast!

”Vi kan jo se, at der er nogle, der er begyndt at blive nervøse for, om det er en god idé at udflytte uddannelser til resten af Danmark, så vi vil gerne gøre opmærksom på, at nu må de tage sig sammen og stå fast på deres beslutninger,” siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune og bestyrelsesmedlem i Balance Danmark, til TV2 ØST.

I brevet, som er underskrevet af 30 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd, lyder det, at man opfordrer partierne til at holde fast i aftalen, og at kommunerne vil arbejde hårdt for, at den bliver en succes i alle dele af landet.

”Nu skal I holde ved det gode udspil, I kom med i sin tid. Skal vi have et Danmark i balance og undgå den her befolkningsvandring mod de store byer, er vi nødsaget til også at have uddannelsespladser uden for de store byer,” siger Peder Chr. Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune, til TV Midtvest.

Balance Danmark har siden 2015 kæmpet hårdt for flere decentrale uddannelser. I løbet af årene har organisationen udgivet en masse analyser, som dokumenterer, at centraliseringen er massiv. Den seneste analyse viser bl.a., at 81 % af uddannelsespladserne med optag i 2021 er placeret i hovedstadsområdet, Aarhus, Odense og Aalborg. En voldsom centralisering af et område, som skal sikre arbejdskraft til hele landet.

Behovet for flere decentrale uddannelser er derfor stort. Og Balance Danmark bakker naturligvis op om den fælles appel fra 30 borgmestre og Landdistrikternes Fællesråd til aftalepartierne bag uddannelsesaftalen: Hold fast!

Opråb fra borgmestre: Hold fast i ambitiøs uddannelsesaftale