Et kommende EU-krav, som betyder, at 15 % af de danske boliger skal energiforbedres senest i 2030, mens yderligere 15 % skal energiforbedres i 2033, kommer i høj grad til at ramme boligejere i yderområderne. Det viser analyser fra Jyske Bank og Finans Danmark.
Ifølge finans.dk anslår Jyske Bank, at den samlede regning for at energiforbedre de boliger, som i dag ikke lever op til de kommende EU-krav, løber op i 120 mia. kr.
Finans.dk skriver, at det fx på Langeland, Ærø og Bornholm er henholdsvis 67, 58 og 56 % af boligerne, der ikke lever op til de kommende EU-krav.
”Der er ingen tvivl om, at der er flest ejendomme med dårlige energimærker i yderområderne. Så her er problemet størst. Det her giver et udkantsproblem,” siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Bank, til finans.dk.
Han påpeger også, at det for mange boligejere i yderområderne ikke er muligt at låne til de store energiforbedringer.
”Ejendomme i yderområder er steget mindst i pris. Derfor er der ikke nødvendigvis så store friværdier at belåne for at lave energirenoveringer.”
Balance Danmark har tidligere opfordret Folketinget til at bidrage med væsentligt mere støtte til de boligejere, som skal energirenovere frem mod 2030, men som pga. ydre omstændigheder, fx boligens beliggenhed, ikke økonomisk kan foretage de omkostningstunge renoveringer. Det bør ifølge Balance Danmark være et væsentligt element for en ny regering at tage fat på.