Godt nyt til ejere af landejendomme: Ny kategori for naturejendomme er på vej

Efter massiv kritik ændrer forligskredsen på ejendomsområdet nu overgangen til de nye ejendomsvurderinger for landejendomme. Samtidig vil man udvikle en ny kategori for naturejendomme.

Ejer du en landejendom med lidt jord og skov til, har du helt sikkert fulgt godt med i debatten om de nye ejendomsvurderinger. Forligskredsen på ejendomsområdet besluttede oprindeligt, at ca. 15.000 skov- og landbrugsejendomme fremover skulle kategoriseres som almindelige ejerboliger. Et forslag, som har mødt massiv kritik, fordi det vil medføre store stigninger i grundskylden for de berørte ejere.  

Nu kommer forligskredsen ejerne af landejendomme i møde. Man har nemlig besluttet at øge trygheden i overgangen til de nye regler samt udvikle en ny kategori for naturejendomme.

– Overgangsordningen sikrer, at alle, hvis ejendom skifter kategori fra landbrug til ejerbolig – eller omvendt, kan fastholde den nuværende beskatning. Overgangsordningen bliver gjort enkel, så ejendomsejerne fremover kan renovere, bygge til, omlægge jord mv. og stadig være i overgangsordningen, så længe de bliver boende. Det er som udgangspunkt kun, hvis man sælger jord fra og kommer under 2 ha., man kan ryge ud af overgangsordningen, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Forligskredsen har samtidig besluttet, at der skal udvikles en ny kategori for naturejendomme, så boligbeskatningen ikke står i vejen for dem, der gerne vil omlægge jord fra produktion til fx natur.

– Vi er enige om, at der er behov for at se på reglerne fremadrettet. Derfor har jeg bedt Skatteministeriet lave et oplæg til ny kategori for naturejendomme, som kan behandles i forligskredsen, siger skatteminister Jeppe Bruus i en pressemeddelelse.

Den forenklede overgangsordning foreslås at træde i kraft den 5. juni 2023. De berørte ejendomsejere vil modtage et brev fra Vurderingsstyrelsen om den udvidede overgangsordning, skriver Skatteministeriet.

Forligskredsen består af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Godt nyt til ejere af landejendomme: Ny kategori for naturejendomme er på vej