Forskellen på boligpriser mellem land og by har aldrig været større end i dag

Der er enorm store forskel på prisudviklingen på boligmarkedet mellem land og by. Samtidig får flere boligkøbere på landet nej til et boliglån.

– Jeg har eksempler på folk, der ikke må købe her på landet. Når det så er til et hus i byen, så må de pludselig låne 100.000 kroner mere, så er det ikke noget problem, siger Githa Klarstrup fra RealMæglerne i Ubby til TV2 Øst.

De skæve boligpriser og manglende lånemuligheder er en reel trussel for erhvervslivet i flere områder, siger Kim Ruberg, formand i Balance Danmark.

– De skæve priser er ikke fair eller rimelige, og det er farligt for Danmark. Det er i landområder, hvor der ligger masser af virksomheder, som vi lever af. Flytter folk væk, flytter virksomhederne til udlandet, siger han til TV2 Øst.

Regeringen har foreslået et nyt statsgaranteret lån, som skal gøre det lettere at låne penge på landet. Det vides endnu ikke, hvornår det konkrete udspil fra regeringen præsenteres.

Bolius udgav i september 2021 et Danmarkskort, der viser, hvordan huspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de sidste 20 år. Her fremgår det bl.a., at der er enorm store forskel på prisudviklingen mellem land og by:

– På landsplan er huspriserne steget 20 procent siden 2007, men den gennemsnitlige prisstigning dækker over meget store forskelle. I vestsjællandske kommuner som Kalundborg, Sorø og Odsherred ligger huspriserne i dag 15-22 procent under niveauet i 2007. Omvendt ligger priserne i København, Gentofte og Frederiksberg kommuner mellem 72 og 120 procent over prisniveauet i 2007, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert i boligøkonomi i Videncenteret Bolius.

Se hele indslaget fra TV2 Øst om boligpriser og lånemuligheder herunder.

Forskellen på boligpriser mellem land og by har aldrig været større end i dag