I et brev til landdistriktsminister Louise Schack Elholm opfordrer samtlige fynske borgmestre ministeren til igen at tage problematikken om lån på landet op.
Ifølge de fynske kommuner rådgiver bankerne stadig kunder til at købe bolig i de større byer i stedet for på landet.
– Som kommunalbestyrelse har vi forståelse for, at banker og kreditforeninger ønsker at sikre deres investeringer bedst muligt. Omvendt finder vi det meget kritisabelt, at det er bankerne, der former udviklingen på dette område – ikke regeringen og Folketinget. Det opfordrer vi ministeren til at gøre noget ved, siger Mette Landtved-Holm, borgmester i Nordfyns Kommune, i en pressemeddelelse.
I brevet til ministeren har de fynske kommuner også vedlagt en liste med eksempler, hvor låneansøgere er blevet mødt af den nævnte rådgivning og praksis. Eksemplerne kan læses herunder.
Konkrete eksempler:
– Et ungt par havde til en udbetaling 900.000 kr. til køb af ejendom i Skamby. Efter de nye lånemuligheder skulle de alene låne 65% af købesummen i kreditforeningen. Parret fik et blankt nej, da kreditforeningen ikke mente, at parret skulle sætte penge i en ejendom til knapt 3 mio. kr. i Skamby. Banken foreslog dem i stedet at købe en villa i Odense, hvor de i stedet kunne købe for 5.5 mio. med fuld lånefinansiering. Da parret havde heste, var det imidlertid ikke en mulighed.
– To universitetsansatte kiggede på bolig i Farstrup. De havde fået instruks fra deres bank om, at de kunne få et lånebeløb på 1,5 mio. kr. til køb af bolig i landzone. Hvis de ville flytte til en større by med over 3.000 indbyggere, var deres lånebeløb 2,5-3 mio. kr.
– Kunder til en landejendom i Nr. Esterbølle. Ejendommen er gennemrenoveret i 2010 og er velisoleret, 4 hektar grund og en 200 kvadratmeter stålhal som eneste udbygning. Kunderne har ikke gæld – begge i job og en udbetaling på 25% af købesummen på 1.500.000 kr. Banken giver udtryk for, at det er en ”risikoejendom” på grund af beliggenheden i Nordfyns Kommune udkant. Kunderne blev rådet til at købe hus i Odense NV eller alternativt leje sig ind i bolig, hvis de ville bo på landet.
– Et par med et rådighedsbeløb på 40.000 kr. efter skat og uden lån i øvrigt, fik nej til at købe en ejendom i Skamby til 1.665.000 kr. De blev af deres bank rådet til at flytte til Odense i stedet.
Manglende långivning til ejendomme uden for de større byer er en kæmpe trussel mod udviklingen i landkommunerne, som der skal rettes op på. Derfor vil Balance Danmark igen tage sagen op med ministeren og relevante udvalg.