Skæve ejendomsvurderinger: Boliger i tyndtbefolkede områder bliver vurderet for højt

De nye ejendomsvurderinger rammer skævt i store dele af Danmark, skriver Jyllands-Posten. Nye beregninger viser, at det særligt er i de tyndtbefolkede områder, at ejendommene bliver vurderet for højt.

Tidligere ejendomsmægler Preben Boye Jørgensen har fundet to alvorlige problemer med de nye ejendomsvurderinger. Det skriver Jyllands-Posten.

For det første er træfsikkerheden på de nye 2020-ejendomsvurderinger meget lav. Ifølge Preben Boye Jørgensens beregninger rammer kun 54 % af vurderingerne rigtigt. 46 % rammer forkert. Det står i skærende kontrast til Vurderingsstyrelsens egne tal, hvor styrelsen har oplyst til regeringen og Folketinget, at træfsikkerheden er på 71 %.

For det andet er der endnu engang dårligt nyt til boligejere uden for de større byer.

»Det er især i de tyndtbefolkede områder, at man vurderer ejendommene for højt. Beskatningen af de ejendomme bliver for høj. Det er dybt urimeligt. Det er de almindelige parcelhusejere ude i de mindre samfund, som betaler prisen for det her. De har i forvejen færrest penge på kontoen,« siger Preben Boye Jørgensen til Jyllands-Posten.

Preben Boye Jørgensens beregninger bliver i Jyllands-Posten bakket op af ejendomsdatabureauet Resights. I deres beregninger, som tager udgangspunkt i de foreløbige 2022-vurderinger, kigger de på over 77.000 ejendomme, og resultatet lander ca. samme sted som Preben Boye Jørgensens: I store dele af Danmark rammer vurderingerne forkert, og det er i land- og yderkommunerne, at træfsikkerheden er lavest.

Resights beregninger viser bl.a., at i hele 18 kommuner er mere end hver anden ejendomsvurdering uden for spændet. De 18 kommuner består udelukkende af yder- og landkommuner. Til sammenligning er træfsikkerheden i Frederiksberg Kommune på 92 %. Du kan finde tal for lige netop din kommune i Jyllands-Postens artikel.

Balance Danmark har på baggrund af de nye beregninger sendt et brev til skatteminister Jeppe Bruus. Her efterspørger Balance Danmark bl.a. en garanti for og konkret beskrivelse af, hvordan regeringen og Folketinget vil sikre, at Vurderingsstyrelsens manuelle sagsbehandling og kvalitetssikring kan rette op på de skæve og for høje vurderinger af boliger i de tyndtbefolkede områder.

Skæve ejendomsvurderinger: Boliger i tyndtbefolkede områder bliver vurderet for højt