Staten lader kulturkroner flyde over hovedstadsområdet

Størstedelen af statens kulturkroner tilfalder hovedstadsområdet, skriver Nordjyske, som bl.a. henviser til Balance Danmarks analyse af den geografiske fordeling af statens udbetalinger til museer.

72 % af den samlede støtte til de danske museer udbetales i hovedstadsområdet. Det konkluderede Balance Danmark i en analyse i 2017.

Over for Nordjyske peger Kim Ruberg, formand for Balance Danmark, på, at den skæve fordeling af kulturkroner er en realitet på mange områder. Udover museerne gælder det bl.a. også teatre og biblioteker.

Et flertal af partierne på Christiansborg har i en lang årrække været enige om, at den fordeling er helt skæv. Men politisk har man endnu ikke ændret på det.

”Hvis alle er enige om at gå mod nord, kan man ikke fortsætte med at gå mod syd,” siger Kim Ruberg.

Nordjyske skriver samtidig, at Venstres Preben Bang Henriksen nu, på baggrund af Nordjyskes artikler og Balance Danmarks analyse, vil indkalde kulturministeren i samråd.

”Det er klart, at jeg som nordjysk valgt folketingsmedlem ikke kan sidde Nordjyskes artikler overhørig, og derfor har jeg nu – sammen med Venstres kulturordfører Jan E. Jørgensen – taget initiativ til samråd med ministeren, så vi kan få den geografiske fordeling og principperne herfor på dagsordenen,” siger Preben Bang Henriksen til Nordjyske.

Han erkender samtidig, at skævvridningen har stået på længe – også under borgerlige regeringer.

Du kan læse hele artiklen i Nordjyske her.

Balance Danmarks museumsanalyse fra 2017 kan læses her.

Staten lader kulturkroner flyde over hovedstadsområdet