Tiden står ikke stille – heller ikke i disse corona-tider

Debatindlæg bragt i Avisen Danmark d. 21. april 2020.

Af Kim Ruberg, formand Balance Danmark

Tiden står ikke stille. Heller ikke i disse corona-tider.

Og det nytter ikke noget, at vores politikere og medier lader, som om den gør det. Selv i denne alvorlige sundhedskrise er der vigtige samfundsmæssige spørgsmål, politikerne er nødt til at tage sig af. Og det kan jo ikke passe, at alle 179 folketingsmedlemmer døgnet rundt er fuldt beskæftiget med at bekæmpe corona-virussen.

Et af de allervigtigste og mest hastende spørgsmål er at sikre, at alle danskere får mulighed for at få nogenlunde samme offentlige service til nogenlunde samme skatteprocent. Jeg garanterer for, at havde vi ikke haft corona-virus, ville alle medier og næsten alle politiske konflikter dreje sig om en tidssvarende udligningsreform.

Det var det politiske hovedspørgsmål indtil 11. marts, men siden da har vi ikke hørt et ord om de forhandlinger. Der kommer også en dag efter coronakrisen eller en dag med fortsat coronakrise. I begge tilfælde har danskerne krav på – via et tidssvarende udligningssystem – at have adgang til nogenlunde samme offentlige service.

Det ved politikerne, så hvorfor gør de ikke noget ved det? Eller gør de?

Sidder de lige nu og strikker noget sammen, som vi danskere ikke hører noget om, og så vupti en dag kommer de med en færdig pakke, som vi så også bare skal nikke adlydende til? Hvis det er tilfældet, er det ikke klædeligt for vores demokrati. Der er meget på spil med udligningsreformen. De seneste 15 år har vi set vores land blive revet i stykker og sammenhængskraften blive mindre og mindre og afstanden mellem flertallet af borgerne og en alt for begunstiget hovedstadsregion blive større og større. Det må ikke fortsætte. Og en bekvem halvhemmelig baglokaleaftale mellem en række partier er ikke et tilfredsstillende svar på de udfordringer.

Alt i alt beløber udligningsordningerne sig til omkring 64 mia. kr., hvoraf staten bidrager med ca. 57 mia. Småpenge i disse corona-tider. Og det er allerede budgetteret. Det skal bare fordeles bedre, så udligningsordningen lever op til sit formål: at sikre alle danskere nogenlunde samme velfærd og ikke som i dag at sikre hovedstadsområdet en række fordele.

Og det haster. Ifølge loven skal kommunerne have besked om udligning og tilskud for budgetåret 2021 senest 30. juni. For at nå det skal politikerne senest omkring midten af maj have en aftale klar.

Altså, kære politikere, pas jeres arbejde og sørg for, at danskerne ikke blot overlever corona, men også i fremtiden lever i et Danmark, hvor sammenhængskraften fungerer i dagligdagen, og ikke kun når vi synger fællessang fra vinduer og altaner.

Tiden står ikke stille – heller ikke i disse corona-tider